Proč rumunská vína?
Když se řekne Rumunsko, většinu lidí napadnou především divoké hory, největší evropské lesy a zřejmě i hrabě Drákula, kterého britský romanopisec Bram Stoker situoval do oblasti Sedmihradska, která dnes patří Rumunsku. Málokdo si již tuto rozmanitou zemi ležící na jihovýchodě Evropy představí jako jednoho z nejvýznamnějších producentů vína v Evropě s tradicí výroby vína až do doby starověkého Řecka.
Co dělá rumunská vína specifická?
Kromě toho, že Rumunsko produkuje téměř všechny světově známé odrůdy, tak zde můžeme najít i mnoho vín z původních rumunských odrůd - Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Francusa či Tamioasa jsou staré rumunské odrůdy, které zaujmou svojí neotřelou chutí i barvou. Dalším zajímavým faktem je, že rumunské vinice, na rozdíl od těch v západní části Evropy, nemusely být zlikvidovány a znovu vysazeny po epidemii révokazu v 19. století.
Rumunsko je také jednou z nejstarších vinařských zemí na světě s vinařstvím, jež začalo před více než 6 000 lety.
V Rumunsku se víno pěstuje ve všech oblastech – Sedmihradsku, Banátu, Valašsku, Moldávii i Dobrudži. Není tedy kout Rumunska, kde by se vinná réva nepěstovala a každá tato oblast má svoje specifika. Pro Vaši představu, v Rumunsku se víno pěstuje na 187 tisíci hektarů, to je více než desetkrát větší plocha než plocha vinic v České republice a skoro dvakrát tolik co v Německu. Není tedy překvapením, že Rumunsko je 5. největším producentem vína v Evropě.